A mentális erő fontosabb a tehetségnél is! - gyakorlatorientált műszakvezető képzés

A mentális erő fontosabb a tehetségnél is!

 

 

Volt már olyan vezetőd, aki

nyugodt tudott maradni, amikor minden összedőlt, amikor mindenki kétségbeesett, esetleg pánikolt? Aki képes volt a legnagyobb káoszban is átgondoltan cselekedni és a csapat figyelmét az összedolgozásra, a kialakult helyzettel való megküzdésre fókuszálni? Ha volt ilyen vezetőd, akkor minden bizonnyal rendelkezett azzal a bizonyos mentális erővel!

A mentális erő a katonai elitalakulatok köréből került be a köztudatba és méltán lett a vezetés területén is népszerű kifejezés.

 

Mi is az a mentális erő?

A mentális erő lényege a figyelmünk tudatos irányítása.

A mentálisan erős ember jellemzői:

Miért fontos a mai vezetőknek a mentális erejük fejlesztése?

Mert a vezetői munka tele van kihívásokkal.

A szervezeteink egyre komplexebbek, a problémáink egyre inkább átnyúlnak a szervezeti határokon. A lelkiismeretes munkavégzés állandóan akadályokba ütközik, függünk másoktól. A covid, a háború miatt lengenek, szakadoznak az értékláncok. Ezekben a helyzetekben derül ki igazán, kik azok a vezetők, akik erősek és emberségesek tudnak maradni. Akik megőrzik cselekvőképességüket és a közös célok irányába vezetik cégüket, csapataikat, felesleges drámák és szappanoperák nélkül.

 

Azért, mert könnyen leeresztünk, hátra dőlünk, amikor sikereink vannak, amikor jól mennek a dolgaink.

Paradox módon, amikor sikereink vannak, akkor is szükség van a mentális erőre. Ez nem azt jelenti, hogy nem pihenhetünk, nem örülhetünk a sikereinknek, hogy munkamániásoknak kell lennünk. Ez sokkal inkább azt jelenti, hogy ne túlfogyasztással vagy drága, bugyuta hobbikkal jutalmazzuk magunkat sikereinkért. Sokkal inkább azzal, hogy regeneráljuk testünket, ápoljuk kapcsolatainkat, felfrissítjük ismereteinket. Azzal, hogy időt szánunk arra, hogy a holnap sikerei, a fenntartható fejlődés érdekében tegyünk erőfeszítéseket.

 

A mentális erő járul hozzá leginkább ahhoz, hogy a vezető elérje céljait.

Angela Duckworth, James Clear kutatásai alapján a mentális erő az élet minden területén, a sportól a katonáskodáson át az üzleti életig jobban hozzájárul sikereinkhez, mint a tehetség vagy az intelligencia.

 

Sok tévhit van a mentális erővel kapcsolatban

Sokan azt képzelik, hogy a mentálisan erős emberek macsók, vagy magányos hősök, amolyan Rambók. Nem! A mentálisan erős emberek nem macsók, nem agresszív, nagy egojú narcisztikus nagyfiúk. Ők is tele vannak kételyekkel, félelmekkel, de megtanulták kezelni azokat és figyelmüket akkor is a hosszútávú céljaikra tudják irányítani, ha minden körülmény ellenük szól.

A mentális erő fontosabb a tehetségnél is! Gyakorlatorientát vezetőképzés műszakvezetőknek

A mentálisan erős embereknek különlegesen erős az akaraterejük. A külső szemlélő könnyen azt hiheti, hogy a mentális erő lényege az akaraterő. Nem! Sokkal inkább a figyelem tudatos irányítása. Ezzel azonban a következő írásunkban foglalkozunk. Mint ahogy azzal a tévhittel is, hogy a mentális erő nem fejleszthető, azzal születünk! A mentális erő fejleszthető!

 

Várom a hozzászólásodat!

Ha a bevezetőmben feltett kérdésemre igen volt a válaszod, kíváncsi vagyok, mit vettél észre a vezetődön. Mi a mentális erővel rendelkező vezetők titka, mik azok a szokások, gondolkodásmódok, amelyek különlegessé teszik őket?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .