forlong-a-középvezetők

Ön szerint kinek az oldalán állnak a középvezetők? A dolgozókén vagy a cégén?

A legtöbb cégnél szakadást tapasztalok a vezetői láncban a középvezetők – felső vezetők között. A felsővezetők úgy észlelik, hogy a mindennapokban a dolgozókat közvetlenül irányító vezetők inkább a dolgozók oldalán állnak, mint a cégén. (Sajnos e kijelentésnek van egy olyan olvasata is, hogy a dolgozók akkor nem tartoznak a céghez.)

A másik oldalról, a középvezetők meg azt mondják, magunkra vagyunk hagyva, ha problémákba ütközünk, ha plusz munkára van szükség, csak a dolgozókra számíthatunk, úgyhogy velük nagyon jó kapcsolatot kell kialakítanunk. E két vélekedés mentén szép lassan kialakul egy ellentét, sok esetben felesleges harc is.

Ennek a harcos-dacos kapcsolatnak kifejező megnyilvánulásai a tréningen azok a mondatok, amiket a középvezetők szájából hallunk: „Nekem túl nagy a szám, és megmondom a véleményem”. „Engem nem érdekel, akkor is megmondom, amit gondolok.”
Sajnos a leggyakoribb reakció a duzzogás, a sértődöttség, a tüntető csend, az unott arckifejezések, a vélemények visszatartása, vagy ritkábban az elfojtott sérelmek, a düh kiengedése a külsős trénerre.

Mi a középvezető, frontvonali vezető képzéseinken azt oktatjuk, gyakoroljuk, hogy a középvezetők:

  • a saját vezetőjüket és kollégáikat se tekintsék ellenfélnek
  • ne játszanak rá az áldozat szerepre
  • ne a ítéleteiket bökjék oda a vezetőknek, hanem határozottan, udvariasan és strukturáltan mondják el ellenvetésüket és
  • értsék meg, fogadják el vezetőik döntéseit.

 

Középvezetők, frontvonali vezetők fejlesztésére szánt programunka itt találhatja a kedves olvasó!

Természetesen a képzés akkor hatékony, ha inkább rövid blokkokból áll, de sok benne az ismétlés. A napi fogmosást sem tudja helyettesíteni egy havi egy órán keresztüli fogmosás; a napi 20 perc testmozgást nem helyettesítheti fél évente két nap intenzív wellness program. Szívesen megosztjuk Önnel is a vezetőképzésben szerzett több évtizedes tapasztalatainkat, hívjon a 06 30 9 578 515-ös számon vagy írjon a forlong@t-online.hu email címre.

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .