A naív és a tudatos tapasztalatszerzés - Vezetőképzés | Forlong Bt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
24 május 2016
Kategória
Vezetőképzés
Hozzászólás 1

Címke , ,

Vajon bölcsebbé, kiválóvá tesz-e a tapasztalat? Sajnos nem! Ha így lenne, idővel mindenki jobb lenne az autóvezetésben, idővel jobbak lennének a házasságok, az idősebb pedagógus, orvos, call centeres, ügyfélszolgálatos, vezető sokkal jobb lenne mint a fiatal. Az idő múlásával azonban sajnos csak a középszerig juthatunk el.

Anders Ericsson professzor egész élét a kiváló teljesítmény tanulmányozásának szentelte. Először kiváló sportolókat, zenészeket, eredményes katonákat vizsgált, majd tapasztalatai alapján megalkotta a tudatos tapasztalatszerzés elméletét, melyet az élet számos területén, köztük az üzlet világában is tesztelt. Nos, szerinte, a tudatos tapasztalatszerzés, mely a kiváló eredmények záloga négy lépcsőn keresztül érhető el:

  1. Pontos céllal vágj bele a feladatodba!
  2. Teljes figyelmeddel a feladatra figyelj!
  3. Keresd a visszacsatolásokat és okulj belőlük!
  4. Rendszeresen lépj ki komfortzónádból!

 

Akit bővebben érdekel a professzor munkássága, annak ajánljuk most megjelent könyvét: Anders Ericsson: PeakSecrets from the New Science of Expertise. Mi magyarok büszkék lehetünk, mert a Polgár család fejlődésének külön fejezetet szentelt!

A könyv azért keltette fel az érdeklődésemet, mert magam is azt tapasztaltam pl. a vezetői vagy ügyfélszolgálati tréningjeinken, hogy az idő haladtával csak az öregedés biztos. Hogy kiválóak legyünk, azért bizony tudatos erőfeszítést kell tennünk. Azt én is észrevettem, hogy a sikeres vezetőkre jellemző a mentális erő. A sikeres vezetők képesek arra, hogy figyelmüket visszatereljék a feladatukra, nem hagyva, hogy az egójuk által megírt szappanoperát – önsajnálat vagy zsenialitásuk bőkezű osztogatása – játsszák.Forlong - Tudatos tapasztalatszerzés

A naív és a tudatos tapasztalatszerzés” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. […] Persze hiba lenne azt hinni, hogy a munkában eltöltött idő, – vagy ahogy Anders Ericsson neves sportpszichológus nevezi a naiv tapasztalatszerzés – önmagában bölcsebbé tesz. […]

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: