vezetőnek születünk vagy vezetővé vállunk

Vezetőnek születünk vagy vezetővé válunk?

Vezetőnek születünk? A gének szerepe a legfontosabb?

Vezetőnek születünk vagy vezetővé válunk? Vezetői tréningjeink örökös kérdése ez! Írásunkban erre keressük a választ. Mit mond a tudomány? Mit mondanak a gyakorló szakemberek?

 

Nos, a kérdésben a tudomány álláspontja egyértelmű!

Az arány 30-70%! A sikeres vezető a sikereit 30 %-ban génjeinek köszönheti, így 30%-ban vezetőnek születünk! Egy vezető hozza magával az intelligenciát, a fizikai adottságait, pl. Napóleoni termetét. Más eséllyel lesz vezető, ha férfinak vagy ha nőnek születik. Az is a genetikai lottóhúzáson dől el, hogy extrovertáltak leszünk-e vagy introvertáltak. Eddig az extrovertált vezetőknek állt a zászló. Az volt a közmegegyezés, hogy a vezetés a hatalomról szól és a férfiak privilégiuma!
Mára számos kutatás azt mutatja, hogy a legjobb vezetők nem okvetlenül a legjobb showmenek. Pl. Jim Collins „Jóból kiválóvá válni” című könyve egyértelműen a szerény „5. szintű vezetők” mellé teszi le a voksát: Azok mellé, akik nem arra törekednek, hogy átverjék akaratukat a dolgozókon, hanem akik nagy alázattal, de kitartóan azt tekintik feladatuknak, hogy a legjobbat hozzák ki a csapatukból. Susan Cain, „Az introvertáltak ereje” 16 milliós látogatottságú TED előadása mindenkit meggyőzhet arról, hogy az introvertáltak is kiváló vezetők lehetnek. Szóval, ha megismerjük a gének általi meghatározottságunkat, akkor azokat tudatosan, erőforrásként tudjuk felhasználni, javunkra fordítani.

vezetőnek születünk - gyakorlatorientált vezetőképzés


A vezetővé válás 70%-ban kemény munka!

Ha 30 %-ban vezetőnek születünk, akkor a vezetői sikerünk 70 %-a a kemény munkán, a tanuláson múlik! Hogy tanul a vezető? Csupa jó hírünk van! A tudomány álláspontja ebben is egyértelmű: 70-20-10!

70% konkrét, kihívó munka és az abból származó tapasztalatok feldolgozása. Szeretném tudatosítani, hogy a munka és a tapasztalatok feldolgozás együtt számít! Lásd írásunkat a naiv és a tudatos tapasztalatszerzésről.

20 % tapasztalt vezetőtársak, coachok, mentorok segítsége, azért hogy a vezető külső, objektív nézőpontból is rálásson magára, gondolkodására, cselekedeteire, viselkedésére.

10% tantermi oktatás, a legújabb könyvekről, kutatásokról, az élet egyetemén bevált gyakorlatokról és megvalósításokról.


Amiben még megegyeznek a kutatók az az, hogy a sikeres vezetővé válás inkább a maratoni futáshoz hasonlít, mint a sprinteléshez. A kitartás, a konzisztens, céltudatos vezetés jobb eredményekhez vezet, mint az időnkénti nagy erejű fellángolások!

Mit mondanak a gyakorló vezetők?

A vezetőnek születünk vagy vezetővé vállunk kérdésre a gyakorló szakemberek válasza: a vezetővé válás kemény munka! Szerényen szeretném megjegyezni, hogy a mi tréneri tapasztalatunk is hasonló. Magát az utazást legtöbbször így ábrázolták a vezetői tréningünkön résztvevő, a dolgozókat közvetlenül irányító csoportvezetők, művezetők, műszakvezetők!

vezetőnek születünk vagy vezetővé válunk - gyakorló szakemberek vélménye


A témánkhoz kapcsolódik egy korábbi bejegyzésünk, mely A vezetői életpálya 3 szakaszáról szól.

 

A blogger oxigénje a hozzászólás és a megosztás. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, kérjük, oszd meg velünk!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .