innováció-versenyképesség-cégvezetés

Milyen összefüggés van az innováció, a cégvezetés és a cégkultúra között?

 

Az innováció tényleg csak pénz kérdése?

Korunk divatszava az innováció! Sokat beszélünk fontosságáról! Sokat beszélünk arról, hogy az innovációhoz pénz, pályázatok kellenek. Sokat beszélünk arról, hogy nincs versenyképességi felzárkózás innováció nélkül!
Kevesebbet beszélünk viszont arról, hogy mi kell még a pénzen kívül ahhoz, hogy a cég dolgozói kreatívak legyenek, innováljanak.
 

Az innováció, mint folyamat

Az innovációs folyamatot legegyszerűbben így képzelhetjük el:Forlong - az innováció egyszerű folyamata
 
Bővebben kifejtve pedig így:Forlong - az innováció folyamata
 
Akit érdekel a téma, annak javaslom a PBKIK június 7-i, Baranya Gazdaságának Napja programját, azon belül is Herbály István RG Net vezetőjének előadását. Aki nem tud részt venni, annak pedig ezt a videó előadást.

 

3 féle szervezeti kultúra

Egyre inkább azt látjuk, hogy a kreativitáshoz létfontosságú a megfelelő cégkultúra. Miért? Mert a mai újítások, találmányok már nem egy-egy zseni agyából pattannak ki, hanem különböző szakterületek együttmunkálkodásából származnak.
 
A szervezeti kultúrák típusai – Ron Westrum tipológiája
 
BETEG
Hatalom-orientált

BÜROKRATIKUS
Szabály-orientált

ALKOTÓ
Teljesítmény-orientált

Alacsony együttműködés

Közepes mértékű együttműködés Magas szintű együttműködés
A hírvivőket lelövik A hírvivőket figyelmen kívül hagyják A hírvivőket képzik
Kibújás a felelősség alól Alacsony felelősségvállalás A felelősség megoszlik
A csapatok közötti kapcsolatokat akadályozzák A csapatok közötti kapcsolatokat megtűrik A csapatok közötti kapcsolatokat bátorítják

A kudarcok bűnbak képzéséhez vezetnek

A kudarcok bíráskodáshoz vezetnek

A kudarcok érdeklődéshez vezetnek

Az újítások, innovációk tiltottak Az újítások, innovatív ötletek problémákhoz vezetnek Az innovációt, mint folyamatot tudatosan menedzselik

 

Mit kell tennie a vezetőnek ahhoz, hogy  alkotói  cégkultúra alakuljon ki?

Leginkább serkenteni a szervezeten belüli tanulást. A csoportos kreativitáshoz stressztűrő, kitartó, a konfliktusokat, ellenvéleményeket felvállaló, de az együttműködés szellemét megtartó dolgozókra van szükség. Ezek olyan készségek, amelyek tanulhatók, tanulandók!
 
 
Ami az innovációt illeti, az online marketing az egyik leginnovatívabb terület. Aki ezt a területet akarja követni, annak nincs jobb oldal, mint ez!
 

3 thoughts on “Milyen összefüggés van az innováció, a cégvezetés és a cégkultúra között?”

  1. Köszönöm a kérdést! Én a következő meghatározásokat szeretem:

    Kreativitás = ötlet + prototípus
    Innováció = ötlet + kivitelezés + hatékonyság
    Profitábilis innováció = innováció + marketing

  2. Ez egy teszt-hozzászólás. Törölhető. Tudtad, hogy nem lehet hozzászólni a cikkekhez? Valamivel ütközött, most javítottam rajta, meg a fordításon is javítottam.

    Továbbá: ha nem vetted volna észre, a honlapod használja az SSL (https) technológiát, így a honlapod biztonságosnak minősül, amit a Google nagyon szeret, és előbbre sorol miatta.

  3. Még egyet vissza kell lépni: mi az innováció? Ha erre megkapjuk az egzakt választ, akkor tudni fogjuk, hogy adott estben merre van a hogyan tovább.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .