Forlong - Rábeszélés

6 ok, amiért nem megy a rábeszélés a vezetőknek

A rábeszélés, mint konfliktusforrás

Vezetők közötti konfliktusok örök forrása egymás meggyőzése, egymás győzködése, a rábeszélés. A legtöbbször ez a győzködés a „Kinek van igaza?” kakaskodásba, cicaharcba, vagy ………méregetésbe fajul.
Szerencsénkre a Fast Company, a gyorsan fejlődő cégek világhírű lapja összegyűjtött 6 olyan okot, ami megakadályozza a sikeres rábeszélést.

 

1. Az ötleteink eladását az ötletek harcának fogjuk fel!

 Győzni akarunk, ezért szemben állunk egymással. Így nem tudjuk szem előtt tartani a probléma egészét, amit meg akarunk oldani. Az ő ötletének hiányosságait, saját ötletünknek pedig az erősségeit felnagyítjuk és látványosan értetlenkedünk, hogy ezt egy épeszű ember miért nem érti meg??!! Ha véletlenül a másik beadja a derekát, akkor a győztes elméje egy rövid örömhormon fröccsöt kap. A vesztes viszont mindent meg fog tenni, hogy a végrehajtást megtorpedózza és ezzel a korábbi győztes valójában folyamatos harcnak és az avval járó stressznek teszi ki magát.
Érdemes egymás mellé állni és a megoldandó problémára koncentrálni. Lehet, hogy a másik ötlete nem is olyan rossz, fel tudunk belőle valamit használni. És végül is nem az a lényeg, hogy a probléma megoldódjon?

 


2. Nem hallgatunk elég figyelmesen.

A vitákban legtöbbször arra figyelünk, mi az ellentmondás, a hiba a másik gondolkodásában, nem pedig arra, hogy megértsük a vitapartnerünket. Pedig, ha a partnerünk azt érzi, hogy megértettük, méltányoljuk az ötletét, erőfeszítését, akkor nagyobb valószínűséggel fog meghallgatni minket. Minél jobban meghallgatjuk, megértjük őt, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a racionális vita, esetleg a párbeszéd.

 

3. Az idő felében, vagy még ennél is többen mi beszélünk

50 %-nál többet beszél
Sokan azt hiszik, akkor tudunk jól rábeszélni valakit az ötletünkre, javaslatunkra, ha lyukat beszélünk az illető hasába. Nos, ez pont ellenkezőleg működik! Minél többet beszél a másik fél, annál több esélyed van, hogy megismered a gondolkodásmódját, értékeit, a javaslata mögötti érvrendszert. Minél jobban megismered a másik gondolkodásmódját, értékeit annál több lehetőséged van, hogy visszajelezd a partnerednek, hogy elismered azokat. Minél inkább elismered a partnered gondolkodásmódját, értékeit, annál nagyobb az esélyed, hogy a szemében szimpatikus legyél és így hajlandó legyen meghallgatni, elfogadni a te álláspontodat.
Minél többet beszél a másik, annál jobban hiheti, hogy ő irányít, és annál kevésbe védekezik. Minél kevésbé védekezik, annál jobban befolyásolható.

 

4. Nem dicsérjük a partnerünket eleget és hitelesen

Ha a vitát harcnak fogjuk fel, le akarjuk nyomni a másikat, azt akarjuk, hogy nekünk legyen igazunk. A hatékony rábeszélőknek nem az egójuk a fontos, hanem hogy eladják az ötletüket. Ehhez fontos, hogy néha (de mindig hitelesen) dicsérjük meg a partnerünk gondolkodásmódját, javaslatait. Ha hitelesen dicsérjük a partnerünket, akkor jól fogja érezni magát, jobb hangulatban lesz. Minél jobb hangulatban lesz, annál jobban meg fog hallgatni bennünket.

 

5. Nem hagyjuk, hogy azt higgye, hogy valójában a mi ötletünk az ő ötlete

Minél jobban megismerjük a partner javaslatát, gondolkodásmódját, annál jobban hozzá tudjuk kötni a miénket. Be tudjuk mutatni neki, hogy valójában mi azt mondjuk, amit ő, sőt amit mi mondunk, az valójában az ő ötlete.
Természetesen ez az egónk háttérbe szorításával érhető csak el.

 

6. Nem tűnünk elég magabiztosnak és alapos tudással rendelkezőnek.

A magabiztos embernek nem kell győzködnie a másikat a saját álláspontjáról. A saját álláspontját alapos diagnózis és biztos tudás alapján fogalmazta meg. Sokkal inkább érdekli a másik fél gondolkodásmódja, ezért beszélteti. Lásd az előző pontokat.

 

Mit ajánlunk azoknak, akik fejlődni szeretnének a befolyásolás terén?

A hatásos rábeszélés, befolyásolás tanulható. Ajánljuk mind a befolyásolással, mind az etikus önérvényesítéssel foglalkozó programunkat. E két programunk a nagyon alapos tárgyalástechnikai képzésünk folytatása.
Minél jobban megtanuljuk a rábeszélés, a befolyásolás fortélyait, minél inkább az egónk helyett a célunkra tudunk figyelni, annál könnyebben fogjuk a partnereinktől megkapni az igeneket. Minél jobban megtanuljuk a befolyásolás alapjait, annál kevésbé kell a formális hatalmunkra támaszkodni és így az igenek valódi igenek lesznek.

Vezetőknek jó szívvel tudom ajánlani a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” programunkat. Benne kiemelt modulként foglalkozunk a vezetői kommunikációval, mint az egyik fontos vezetői kompetenciával!

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .