TED előadások vezetőknek magyar felírattal

TED előadások vezetőknek – magyar felirattal

TED előadások vezetőknek – kifogyhatatlan inspiráció

A TED előadások böngészésével kiváló szellemi táplálékhoz juthatunk. Azokat az előadásokat válogattuk ki, amelyek érdekesek lehetnek a dolgozókat közvetlenül irányító frontvonali vezetők, csoportvezetők, művezetők számára és magyar feliratosak. (A magyar feliratot nekünk kell kiválasztani az előadásokhoz!)

 

Lássuk az előadáslistát:

 

Miért érezzük magunkat biztonságban egy jó vezető mellett?

Simon Sinek pont a hihetetlenül népszerű előadásai révén vált mára vezetőképző szakértővé. Sinek nézete szerint a vezetőknek az evolúció, a szocializáció során mindig kiváltságos jogaik voltak, pl. több ételhez juthattak. Ezért cserébe viszont a törzs tagjai biztonságban érezhették magukat, mert ha veszély volt, akkor a vezetők pattantak fel először és küzdöttek meg a veszéllyel. Mára ez a szokás kezd kikopni. A vezetők igénylik ugyan a kiváltságokat, de a közösség megvédését már nem tekintik természetes feladatuknak. Lehet-e ezen változtatni? Mit tud tenni egy mai vezető, hogy a csapata biztonságban érezze magát? Megtudhatja az előadásból! Mi is foglalkoztunk hasonló témával a pszichológiai biztonság kapcsán.

Simon Sinek könyve magyarul.

 

A testbeszéd hatalma

Amy Cuddy előadásában kifejti, hogy az eddig is nyilvánvaló volt a vezetők előtt, hogy a nem verbális kommunikációjuk hat a munkatársaikra. Kutatásai során azonban arra is fény derült, hogy a testtartásunk nemcsak a hallgatóságunkra hat, hanem visszahat ránk is.

Ha határozott és magabiztos vagyok, akkor a testbeszédem is ezt sugallja és öntudatlanul domináns (magas státuszú pózt) veszek fel. Azonban ez fordítva is igaz: ha stresszes helyzetben, amikor elesett és bátortalan vagyok, tudatosan felveszek egy domináns pózt, pár percen belül határozottnak fogom érezni magam. Meg lehet tanulni a testtartásunk tudatos használatát? Amy Cuddy előadásból kiderül.

 

Amy Cuddy testbeszéd - vezetőképzés - vezetői képzés - műszakvezető képzés

Mit mond ma a tudomány a motivációról?

Daniel Pink közvetlenül nem tanulmányozta a motivációt. Csapatával együtt a motivációról szóló kutatásokat vette górcső alá és kereste bennük a közös pontokat. Előadása ezekről a közös pontokról szól. Pink könyve magyarul is megjelent, de szerintem csupán az előadást végighallgatva is egy új szemléletmódot és praktikus tanácsokat kaphatunk munkatársaink motiválásához.

motiváció Daniel Pink

Az introvertáltak ereje

Susan Cain előtt azt hittük, a jó vezetők elsősorban extrovertáltak! Szeretnek szerepelni, beszédet tartani, észt osztani, vicceket mondani, mindenhez határozottan hozzászólni. Ők azok, akik a csapatépítő bulin a legtöbbet tudják inni és a legkésőbb fekszenek le – ha lefekszenek egyáltalán. Susan Cain előadását meghallgatva minden introvertált vezető megnyugodhat! Ők is lehetnek kiváló vezetők. Mire kell figyelniük? Az előadásból kiderül.

Susan Cain a csend ereje

Ne stresszeljen a stressz!

Kelly McGonigal sokáig azt tanította tanítványainak, hogy a hosszan tartó stressz káros a szervezetünkre, ezért mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük azt. Aztán végzett egy kutatást, amiben azt tanulmányozta, hogy egy stresszorokkal teli környezetben hogyan gondolkodnak azok, akik nyugodtak maradtak. A kutatásaiból az derült ki, hogy stresszünk legnagyobb forrása az, hogy hogyan gondolkodunk magáról a stresszről. Előadása praktikus segítséget nyújt azoknak, akik stresszorokkal teli környezetben is stresszmentesek akarnak lenni. Akinek ennél alaposabb, gyakorlatias képzésre van szüksége, annak ajánljuk képzésünket.

A stressz napos oldala

Ez egy munkahely! Ide nem azért járunk, hogy jól érezzük magunkat!

Ismerős ez mondás, talán Ön is hallotta már. Nos, a tudományos kutatások azt mutatják, hogy pont a cég eredményessége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a dolgozók, a csapatok hogyan érzik magukat. Shawn Achor előadásából kiderül, hogy a vezetőnek hogyan is érdemes gondolkodnia, cselekednie, hogy a munkatársaitól jobb eredményt érjen el. Akit bővebben érdekel a téma, annak ajánljuk a Kell egy pozitív csapat című programunkat.

A boldogság mint versenyelőny

A vezetői munka maratón futás, napi sprintekkel!

Ezért fontos, hogy a vezető életpályája során megőrizze energiával teli állapotát. Ehhez azonban úgy kell vezetnie, hogy a környezetével a megfelelő kapcsolatot tudja kialakítani. Miért is? Nos, önös érdekből! Lehet, hogy a kedves olvasó már nem hisz a tudományos kutatásoknak. Ezt az előadást azért kérem, hallgassa meg.

Mitől lesz jó az életünk

Harcosként vagy felfedezőként reagálsz?

Julia Galef meglátása szerint a mindennapi szituációkban könnyen veszélyeket láthatunk és gyakran aktivizálódik bennünk a HARCOS gondolkodásmód.

Hiába hívom a másik osztályon a kollégát, nem veszi fel a telefont! A munkatársam nem érkezett meg időre! A munkatársam megígérte, hogy felhív, de nem hívott!

Ha a fenti  helyzetekben a bennünk lévő harcos aktivizálódik, akkor hirtelen felindultságunkban könnyen úgy értékeljük az eseményeket, hogy az veszekedéshez, a kapcsolatok romlásához vezet.

Julia Galef azt ajánlja, hogy ilyenkor a felfedező, diagnoszta gondolkodásmódunkat aktivizáljuk, mert akkor konstruktívabban tudunk hozzáállni az adott problémákhoz és a kapcsolatainkat sem romboljuk. További részletek az előadásban. A témáról itt írtam korábban!

 

harcos vagy felfedező

 

A TED előadások vezetőknek írásunkat folyamatosan szeretnénk bővíteni! Ha van olyan vezetői előadás, ami az Ön számára érdekes volt és megosztaná vezető kollégáival, kérem, tegye meg a hozzászólások rovatban.

Remélem, az előadások elnyerik olvasóink tetszését. Akit alaposabban érdekelnek ezek a témák, azoknak javaslom a Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni! vezetőképző programunkat.

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .