vezető és a csapata - kommandós tanulságok

Vezető és a csapata – kommandós tanulságok

A kommandósoknál a vezető és a csapata is gyorsan tanul!

A kommandósok komplex, gyorsan változó, ellenséges környezetben dolgoznak. Az életükért küzdenek egy-egy küldetés végrehajtása során. Az üzleti élet is egyre komplexebbé válik, egyre gyorsabbak a változások és az internet világában szinte minden országból számíthatunk versenytársakra. Éppen ezért az üzleti élet vezetői, csapatai sokat tanulhatnak a kommandósoktól. Én magam is lelkes olvasója vagyok a róluk szóló cikkeknek, nézem a róluk szóló videókat. Igyekszem a legérdekesebb történeteiket beültetni a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatában szeretne tartozni” frontvonali vezetőképző programunkba és a  „Stresszkezelés, mentális fitnesz” rövid képzésünkbe.

Nemrég a kedvenc újságomban a Fast Company-ban találtam egy érdekes cikket a nálunk többnyire csak kommandós filmekből ismert Navy SEAL-ekről. A cikk legfontosabb részeit lefordítottuk, remélem, érdekes lesz az olvasóknak is.

A pontos tervezés fontossága

Egy vezető számára a legfontosabb lecke, amit a Navy SEAL-től tanulhat, a hatékonyság és az aprólékos tervezés. Az időbeosztás fontosságára koncentrálnak, a cél végrehajtására és a küldetés teljesítésére. Tartalék tervekkel dolgoznak szinte minden alkalommal. Az egyik legpraktikusabb képesség, amit ebben a csapatban tanulhatunk, a világos és egyenes kommunikáció. A legtöbb ember azt hiszi, hogy a katonaság az egyirányú kommunikációra tanít – azért szokatlan lehet a nem katonaviselt emberek számára, hogy a SEAL milyen nagy súlyt fektet a hallgatási készségre. A SEAL parancsnokok hallgatnak és véleményt formálnak, hogy annyi ötletet és tapasztalatot begyűjthessenek, amennyi egy alapos tervhez kell. A nagy különbség Navy SEAL vezetői és az üzleti élet vezetői között, hogy amint a parancsnok döntése megszületett a megbeszélés véget ér – mindenki maximális segítséget és támogatást ad a döntés végrehajtásához. A végső felelősség a parancsnok vállán nyugszik.

 

Tiszta elvárások

A Navy SEAL-nél nagyon tiszta célrendszer van, és nagy súlyt helyeznek a célok kijelölésére, valamint arra, hogy a csapatot a célok elérésére motiválják. Még a bonyolult műveletek során is figyelnek arra, hogy minden egyes tagnak pontosan definiált szerepe legyen és mindenki pontosan ismerje az elvárásokat. A vonzó jövőkép kommunikálása és a prioritások tisztázása életbevágóan fontosak az üzleti életben, bár sok vezető figyelmen kívül hagyja ezeket. A SEAL-nél minden küldetés előtt nagyon alaposan tisztázzák a fegyverhasználati rendszabályokat (hogyan kell reagálni támadás esetén) és ha bárki módosítja ezeket, az negatív hatással lehet a küldetés sikerére. Az üzleti életben a viselkedési rendszabályok (milyen viselkedés elfogadható) gyakran hiányosan vannak megfogalmazva, vagy nem is léteznek. Az egyik legnagyobb szakadék az üzleti életben a cégstratégia és az alkalmazottakra vonatkozó elvárások között van.

Egy a közelmúltban folytatott beszélgetés során az egyik SEAL parancsnok olyan kézzel fogható tanácsokat adott, amelyek hasznosak lehetnek bármely üzleti vállalkozás számára is:

 

7 kemény vezetői lecke egy Navy SEAL parancsnoktól

 

  1. A csapatmunka a top prioritás.
    A küldetés nem lehet sikeres, csak ha a csapat együttműködik, egyként viselkedik. A SEAL legalább akkora súlyt helyez a csapatmunka fontosságára, mint az üzleti világ.
  2. A friss vezetők a jó vezetők.
    Ez a kijelentés nem igaz az üzleti életben, ahol egy alkalmazottnak 10-15 év kell ahhoz, hogy elérjen egy kiemelt felelősséggel járó vezetői pozíciót.
  3. Légy kiváló az etikában!
    Az üzleti világában az etikus vezető ritka és igen megbecsült.
  4. Maradj nyugodt!
    A katonaság arra tanítja a csapatait, hogy nyugodtan vállaljanak kockázatot akkor is, ha nincs meg minden információjuk egy-egy döntéshez. Az üzleti világában a vezetők is naponta kényszerülnek erre, de csak ritkán kérik ugyanezt az alkalmazottaktól.
  5. A nehéz idők segítenek a gyors alkalmazkodásban.
    A fiatal vezetőknek, akik nehéz időkön mennek keresztül, meg kell tanulniuk értékelni a nehézségeket. Fel kell ismerniük, hogy a kemény időszakok nem csak megerősítik őket, de meg is tanítják őket arra, hogy helyesen és sikeresen vezessék a csapatukat.
  6. Lepd meg az ellenfelet.
    Ha győzni akarsz, tedd harcképtelenné az ellenséges csapat vezetőjét vagy a rádiósát. Vezető vagy kommunikáció nélkül az ellenség soraiban zűrzavar támad, szétesik, s így könnyen legyőzhető.
  7. Tanulj Darwintól.
    A túlélés nem arról szól, hogy ki az erősebb vagy ki a gyorsabb, hanem hogy ki tud a legjobban alkalmazkodni a változásokhoz. Navy SEAL-ek az alkalmazkodás mesterei, képesek dolgozni a dzsungelben, a sivatagban vagy a fagyban. Ehhez hasonlóan az üzleti vezetőknek is alkalmazkodniuk kell az állandóan változó piaci körülményekhez, és erre kell tanítaniuk munkatársaikat is.

 

Vezető és a csapata – a teljes felelősségvállalásról

vezető és a csapata Navy Seal

 

Vezető és a csapata – a rasszizmus kezelése

vezető és a csapata - a rasszizmus kezelése

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .