Vezetőnek születünk vagy vezetővé válunk? - Vezetőképzés | Forlong Bt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
24 április 2017
Kategória
Vezetőképzés
Hozzászólás 0

Címke , ,

A gének vagy a kemény tanulás a fontosabb?

Vezetői tréningjeink örökös kérdése, hogy vezetőnek születünk vagy vezetővé válunk-e?

 

Nos, a kérdésben a tudomány álláspontja egyértelmű: az arány 30-70!
A sikeres vezető a sikereit 30 %-ban génjeinek köszönheti! Hozza magával az intelligenciát, a fizikai adottságait, pl. Napóleoni termetét. Más eséllyel lesz vezető, ha férfinak vagy ha nőnek születik. Az is a genetikai lottóhúzáson dől el, hogy extrovertáltak leszünk-e vagy introvertáltak. Eddig az extrovertált vezetőknek állt a zászló. Az volt a közmegegyezés, hogy a vezetés a hatalomról szól és a férfiak privilégiuma!
Mára számos kutatás azt mutatja, hogy a legjobb vezetők nem okvetlenül a legjobb showmenek. Pl. Jim Collins „Jóból kiválóvá válni” című könyve egyértelműen a szerény „5. szintű vezetők” mellé teszi le a voksát: Azok mellé, akik nem arra törekednek, hogy átverjék akaratukat a dolgozókon, hanem akik nagy alázattal, de kitartóan azt tekintik feladatuknak, hogy a legjobbat hozzák ki a csapatukból. Susan Cain, „Az introvertáltak ereje” 16 milliós látogatottságú TED előadása mindenkit meggyőzhet arról, hogy az introvertáltak is kiváló vezetők lehetnek. Szóval, ha megismerjük a gének általi meghatározottságunkat, akkor azokat tudatosan, erőforrásként tudjuk felhasználni, javunkra fordítani.

Vezetőnek születünk-Forlong

70% kemény munka!

Ha 30 %-ban vezetőnek születünk, akkor a vezetői sikerünk 70 %-a a kemény munkán, a tanuláson múlik! Hogy tanul a vezető? Csupa jó hírünk van! A tudomány álláspontja ebben is egyértelmű: 70-20-10!

70% konkrét, kihívó munka és az abból származó tapasztalatok feldolgozása. Szeretném tudatosítani, hogy a munka és a tapasztalatok feldolgozás együtt számít! Lásd írásunkat a naiv és a tudatos tapasztalatszerzésről.

20 % tapasztalt vezetőtársak, coachok, mentorok segítsége, azért hogy a vezető külső, objektív nézőpontból is rálásson magára, gondolkodására, cselekedeteire, viselkedésére.

10% tantermi oktatás, a legújabb könyvekről, kutatásokról, az élet egyetemén bevált gyakorlatokról és megvalósításokról.

Amiben még megegyeznek a kutatók az az, hogy a sikeres vezetővé válás inkább a maratoni futáshoz hasonlít, mint a sprinteléshez. A kitartás, a konzisztens, céltudatos vezetés jobb eredményekhez vezet, mint az időnkénti nagy erejű fellángolások!

Szerényen szeretném megjegyezni, hogy a mi tréneri tapasztalatunk is hasonló. A „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” vezetőképző programunkat ezen elvek alapján építettük fel!
A témánkhoz kapcsolódik egy korábbi bejegyzésünk, mely A vezetői életpálya 3 szakaszáról szól.

 

 

 

A blogger oxigénje a hozzászólás és a megosztás. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, kérjük, oszd meg velünk!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: